Zbor la vedere, Zbor instrumental sau Zborul noaptea

Exista doua feluri de a zbura in spatiile aeriene –  VFR si IFR. Primul se efectuează conform regulilor de zbor la vedere iar al doilea conform regulilor instrumentale. Cursele aeriene operează conform regulilor IFR pentru ca au un itinerariu prestabilit, rigid si nu se abat de la el. Companiile facilitează, astfel, organizarea si eșalonarea curselor in spatiul aerian.  Pilotii aviatiaţiei generale aleg, de cele mai multe ori, sa zboare dupa regulile de zbor la vedere fiindcă nu sunt constrânși de altitudini impuse, au ruta flexibilă si o libertate mai mare. Condiţiile zborului la vedere oferă posibilitatea de a alege trasee cu privelisti deosebite sau a proceda direct intre doua aeroporturi.

Avantajul zborului la vedere este ca poate fi operat in spatiul necontrolat(clasa G), iar asta inseamna libertate cvasideplina. Responsabilitatea separarii in trafic revine fiecarui pilot in acest spatiu, de aici si regulile foarte stricte in ce priveste mentinerea vizibilitatii corespunzatoare in orice moment al zborului. Zborurile la vedere aduc o mare placere, mai ales in timpul traversarii muntilor. Privelistile ce se deschid sunt de o raritate si frumusete deosebita, mai ales pe un traseu cum ar fi Bucuresti-Brasov sau Bucuresti-Caransebes. De asemenea, o multime de aerodromuri cu piste inierbate sau chiar si cateva cu pista asfaltata cum ar fi Ploiesti sau Caransebes nu au proceduri de aterizare instrumentale si, deci, opereaza doar in conditii meteorologice VFR.

Avantajele zborului instrumental sunt, in schimb, operarea in vizibilitatea redusa a ceții, a noptii, a norilor, samd. In functie de echipamentul de la bordul aeronavei si de certificarea ei, de certificarea aeroportului si, nu in ultimul rand, de calificările si experienta pilotului, zborurile IFR pot fi operate in conditii foarte nefavorabile, cu vizibilitate redusa, poate chiar de 200 de metri. Orice zbor operat dupa regulile IFR trebuie sa fie tot timpul in spatiu controlat de catre serviciile de trafic aerian. Astfel, zborul este eșalonat, iar orice conflict intre traiectele a doua aeronave este rezolvat din timp. De asemenea, aceste zboruri trebuie sa urmeze un traseu care a fost aprobat si coordonat, in spatiu si in timp, de controlorii traficului aerian. Devierea de la el este interzisa fara acordul lor. Aceste trasee urmeaza niste rute aeriene sigure, insa adesea ocolitoare fiindca sunt construite pe baza unor radiolocatori si echipamente la sol sau a unor coordonate GPS prestabilite.

Zborul pe timp de noapte este de un romantism aparte. Antoine de Saint-Exupéry i-a dedicat o carte intreaga. Zborul de noapte dupa regulile IFR nu este, practic, cu nimic deosebit de cel instrumental pe timp de zi. In schimb, zborul de noapte VFR merita povestit prietenilor. Punctele de referinta topografice sunt inlocuite cu autostrazi si cu luminile oraselor. Linistea efirului induce o stare meditativa. Zborul de noapte este, totusi, mai solicitant decat cel de zi. Sunt necesare notiunile de baza de utilizare a instrumentelor de navigatie aeriana pentru a preveni dezorientarea. Este constrangator si faptul ca multe aeroporturi si piste de aterizare sunt inchise noaptea din cauza lipsei de echipament potrivit.

Încearcă un zbor de introducere!