Zborul Internațional
Există pe buzele concetățenilor noștri o perpetuă nedumerire care, băgăm seama, își are începuturile prin perioada preistorică și sună cam așa – “De ce nu e Bucureștiul mai aproape de Viena, Paris ori Berlin?”. Avem, însă, prin împrejurimi comori istorice sau naturale care ne-au fost date și care ne poftesc la șuete culturale ori la promenade. Numai o ora și jumătate durează, de la decolarea din București, să ajungi să iei micul dejun pe litoral, în Odesa. Orașele Dubrovnik ori Salonic cer în jur de două ore și jumătate. Majoritatea elevilor sunt uimiți de cât de ușor se poate efectua un astfel de zbor. În școală, piloții-instructori te vor învață care sunt sursele de informare. Vei depune planuri de zbor internațional, individualizate pentru specificul fiecărui spațiu aerian. Spre exemplu, multe țări din afară Uniunii Europene necesită aprobarea de survol. În Ukraina se obține prin simplă trimitere a unui e-mail către Centrul de Coordonare a Zborurilor din cadrul Autorității Aeronautice. Pentru Republica Moldova, deși nu este obligatorie dacă un plan de zbor internațional a fost depus, se practică confirmarea telefonică cu autoritatea autohtonă. Operațiunile despre care am scris durează cel mult 10 minute.
Ajuns la destinație, probabil va fi necesară asistență unui agent de “handling”, deci să te coordonezi înainte de decolare cu o astfel de firma este folositor. Ei te pot informa cu privire la taxele de aterizare, prețul combustibililor, sau alte asemenea. Datele lor de contact le poți găși în AIP (ce e un AIP vei învață în timpul cursului, împreună cu restul abrevierilor din aviație).
Printre destinațiile noastre preferate sunt insulele Marii Egee sau litoralul estic al Marii Mediterane. Instructorii noștri au încercat, însă, și zborul liber din Germania și Cehia, traversarea Alpilor ori zborurile directe către stațiunile de ski din Austria.
Ne propunem să povestim experiențele noastre din fiecare țara vizitată pe blog sau pe rețelele noastre de socializare, stay tuned!